zaterdag 29 mei 2010

Champagne

hallo
ik heb wat informatie opgezocht over de champagne in Parijs:

Champagne is de streek waar de champagne vandaan komt. Om deze bijzondere wijnen te leren kennen en waarderen zal een korte omschrijving van de streek nuttig zijn. Zonder de bodemgesteldheid en de klimatologische omstandigheden zou de champagne nooit de finesse hebben bereikt die wij waarderen.

De wijnen werden er al vroeg verbouwd en in de middeleeuwen waren ze heel bekend. Het waren toen rustige witte of rode wijnen, maar hun eigenschappen waren toch wel zo dat er een levendige strijd ontstond tussen de Bourgogne en de Champagne. De Champagne ligt in drie departementen: Marne, Aube, Aisne en enige hectaren in Seine-et-Marne. Het hart ervan is de wijnbouw in het Marnegebied, die in drie grote gebieden wordt verdeeld: Montagne de Reims (heuvels ten zuiden van Reims), Vallée de la Marne (Marnedal) en de Cóte des Blancs.
Het klimaat is mild ondanks de relatief noordelijke ligging; rivieren en bossen regelen de vochtigheid; de winters zijn zacht, de zomer en het najaar zeer helder; voeg daarbij dat de zonnestralen worden weerkaatst door de krijtbodem, dan is het duidelijk dat de druif geen licht en warmte tekort komt.
De ondergrond met zijn hoge kalkgehalte neutraliseert de zuren in de bodem die gevormd mochten worden door de drainering. Daarnaast is deze ondergrond zo belangrijk omdat deze het mogelijk maakte om enorme keldergalerijen erin uit te houwen: meer dan 200 kilometer zijn beschikbaar voor de opslag en de verzorging van de wijnen.De traditionele druivenrassen zijn sinds de middeleeuwen onveranderd: vooral de Pinot noir en de witte Chardonnay. De Pinot noir, die in Bourgondië gebruikt wordt voor de grote rode wijnen, wordt hier omgezet in witte wijnen (Blanc de Noirs). De Chardonnay levert in de Champagne zeer blanke wijnen met grote finesse, die het schuim stevig houden (Blanc de Blancs). De Pinot Meunier geeft minder fraaie wijnen, die gebruikt worden in de seconds crus. Overigens hebben in Champagne de crus minder betekenis dan in andere streken, omdat traditioneel de meeste wijnen verkregen worden door assemblage van diverse wijnen. Het geheim van de champagnehuizen is juist welke wijnen en in welke verhouding gebruikt worden voor die assemblage. Hier is dus het merk belangrijker dan de crus. Toch komen hier ook champagnes voor, gewoonlijk van kleinere producenten afkomstig, die gemaakt worden van één cru, speciaal in Cramant, Avize, Le Mesnil, Ay, Mailly enz. Voor de champagneproducenten zijn de crus natuurlijk van enorm veel belang, omdat zij hun wijnen rekruteren uit hoog geschatte crus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten