zondag 30 mei 2010

eten parijs

Hoi,
ik heb een artikel gemaakt over typische gerechten in parijs.

Gerechten Parijs

-Frankrijk staat voor veel mensen gelijk met ‘le pain, le vin et le boursin’. Brood, wijn en kaas dus. Maar daar blijft het niet bij. Parijs is een van de belangrijkste uithangborden van de verfijnde en kwaliteitsvolle Franse keuken. Maar ook van de internationale keuken, kun je er heel veel gerechten terug vinden. -

In Parijs vindt je ongeveer 8000 restaurants. Van gewone cafés met een basismenu tot chique restaurants met een grote, uitgebreide en dure menukaart
‘Het restaurant’ in Parijs werd uitgevonden in 1767, door de Parijzenaar Boulanger.
Dat verklaart waarschijnlijk waarom de stad als gastronomische topstad word aangeprezen en waarom er duizenden restaurants zijn.
Hoewel Parijs de wereldhoofdstad van de is, is het raar dat er niet echt eigen typische streekgerechten zijn. Eigenlijk kan je in Parijs proeven van afwisselende keukens uit alle franse streken.
Sommige mensen denken dat het lekkere dessert crème brûlée uit Parijs afkomstig is, maar dit eigenlijk niet waar. Het vroegste recept van de crème brûlée zou afkomstig zijn van een Franse kok uit Limoges,genaamd François Massialot. Maar die verhuisde later wel naar Parijs, waar hij in 1733 stierf. Of crème brûlée nu een typisch streekdessert is of niet, dat maakt niet uit. Want het is een feit dat die nergens zo lekker is als in Parijs zelf.
Parijs is echt een stad op wereldniveau, dat merk je ook aan het culinaire aanbod. Het is moeilijk een land te bedenken waarvan geen eten vertegenwoordigd wordt in de Franse hoofdstad. Italië, Spanje, Griekenland, Marokko, Algerije, China en Libanon, om er maar enkele te noemen.
Ook op het gebied van fastfood heb je talloze opties. Op elke straathoek kun je wel crêpes (pannenkoeken) krijgen, ook kebab is overal verkrijgbaar.
De Parijse patisseries (banketbakkers) zijn ook erg beroemd. Je kunt er croissants, chocoladekoeken en brioches kopen, maar ook typische Parijse gebakjes als Niflette, tart bordaloue, Puits d’amour en Paris-Brest.
Best kun je niet eten in restaurants die bij toeristische trekpleisters liggen, want je betaalt er vaak veel te veel voor slecht voedsel en slechte service.


Links: ‘le pain, le vin et le boursin’, rechtsboven: crème brûlée en
Rechtsonder: Parijs gebakje, le Niflette.


Bron: http://www.take-a-trip.eu/nl/parijs/eten%20en%20drinken,
Aangepast door Haske Deckers

1 opmerking:

  1. Beste,

    Met welke ingrediënten worden die Niflette gemaakt.
    Het is voor school dat ik een typisch gerecht van Parijs moet opzoeken en dan alle ingrediënten moet opschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen